Régóta dédelgetett álmom, hogy interjút készítek azokkal, akiknek alkotó munkája, értékteremtő tevékenysége
szebbé teszi az életünket. Íme az első
vendégem:
Kutfej Kriszta, a KisVilla megálmodója
Emlékszel
a pillanatra, amikor megszületett az ötlet?
Nagyon pontosan emlékszem. Egy
tálalószekrény vásárlása előzte meg. Amikor a szekrényt nézegettem, árulta el gazdája,
hogy a ház, amelyben állunk, szintén eladó. Innentől kezdve nem volt megállás,
beleláttam a ’30-as évekből származó épületbe egy olyan „cool” helyet, ami
több, mint egy kávézó, ahol lehet beszélgetni, amelyet körbeleng a kultúra és a
kézművesség.
Biatorbágy
nem bővelkedik presszókban. A KisVilla hiányt pótolt a helyieknek, izgalmas
színfolt a nem itt élők számára, pillanatok alatt kedvelt közösségi térré
változott.
Az épület tágas belső tere,
valamint a kert ősfákkal és bokrokkal benőtt zegzugos részletei lehetővé
teszik, hogy kényelmesen elférjenek vendégeink. Ezzel az adottsággal valóban kevés
vendéglátóhely rendelkezik. Nem csak Bián, úgy általában. Sokáig lehet nálunk
időzni, akár csak úgy üldögélni egy kávé vagy fröccs mellett.
Egy
vállalkozás beindítása kockázattal jár…
Mindig örömmel látom vendégül a
privát életembe betérőket, reméltem, hogy ez működik akkor is, ha tágabb
közegben lehetek házigazda. Természetesen igényelt beruházást, a családommal együtt
hoztuk meg a döntést, belevágtunk. Ám legalább ennyire fontos tényező, hogy kik
a munkatársaim. S törekedtünk arra is, hogy minél otthonosabb belső terek
fogadják vendégeinket. Szintén szempont volt, hogy felkaroljuk a környék
kézműves portékáit, akár ételről, italról van szó, vagy ékszerről, kiegészítőről,
lakásdíszről, kedves ajándékról. De nem erőltetve, hanem formalitásmentesen, beleérezve,
mire van szükség.
A
maga nevében start-up vállalkozás a KisVilla, ráadásul érezhető, hogy egyre érettebben
hangolódik egymásra a hely – Veletek -, a kínálat és a közönség.
Mi sem hallottunk még ilyen formában
működő tevékenységről, kezdjük elhinni, hogy jó volt az ötlet. Köszönjük a
hozzánk betérőknek, hogy bennünket választanak, velünk örülnek, visszatérnek.
Hónapról
hónapra nagy szeretettel szervezel programokat a kulinária, kultúra, értékes
kézműves manufaktúrák kincseinek megismertetése köré, volt már könyvbemutató és
borkóstoló, gondolsz az édesszájúakra és a kreatív alkotókra, a sornak nincs
vége, sőt időről időre valami újat is becsempészel a kedvelt visszatérő rendezvények
közé. Mi alapján alakul ki a választás?
Egyrészt igyekszünk éppen az
említett területek képviselőit bemutatni vendégeinknek, másrészt éppen a
látogatóinktól jönnek javaslatok, örömmel karoljuk fel ötleteiket, s szervezünk
programot igényeik alapján. Jó hangulatú kóstoló vagy egy baráti délutáni buli,
jó élményeket árulunk alapvetően.
Egy
vállalkozást vezetni, munkatársakkal egyeztetni, a vendégek kedvében járni
folyamatosan, igényel törődést, jelenlétet. Mivel töltekezel szabadidődben?
Sokrétű a munkám, bőven akad
teendő a háttérben és otthonra is marad. Ám a jelenlét számomra elsődleges,
szívesen vagyok a vendégek között, ami plusz energiákat ad, feltölt a sok
színes beszélgetés. Természetesen időnként én is elcsenek egy hétvégét a
családommal, szívesen járjuk az országot vagy túrázunk, bringázunk a szomszédos
hegyekben, barátokkal felfedezzük a borvidékeket.
Gyermekkorodból
hozod a hagyományok és a tárgyak szeretetét, tiszteletét, Érződik ez azon,
ahogy hozzányúltatok a villához.
Szerető, összetartó családból
származom. Szüleimtől azt tanultam, hogy ne herdáljunk el semmit, tiszteljük az
értékeket, legyen szó tárgyról, emberi kapcsolatról, s erdész Édesapám révén
mindehhez társul a természet szeretete. Ilyen gyökerek mellett nem volt kérdés,
hogy megóvjunk minél többet az eredeti épület adottságaiból. Szükséges volt modernizálni,
a hosszútávú kényelmes üzemeltetés miatt hozzányúltunk a gépészethez, a víz,
villany, fűtés megújult, ám arra ügyeltünk, hogy amit lehet, újragondoljunk.
Egy hátsó ablakot inkább előrehoztunk, hogy növeljük a természetes fényt az
üzlettérben, helyére – az irodába - került új ablak. Egy leszerelt ajtó a
kisboltban kapott fontos szerepet, mint tároló, megőriztük az eredeti vakolat
egy részét, a padlót, a mosdó helyiség burkolatát. S mindehhez igyekeztünk
megfelelő berendezési tárgyak, bútorokat találni.
Mivel
foglalkoztál előtte?
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari
Főiskolán végeztem, dolgoztam vendéglátásban és marketing területen, végeztem
szállodalánc szakmai irányítását. Minden korábbi tapasztalat hozzájárult ahhoz,
hogy jól érezzem ma magam a bőrömben.
Harmónia
vesz körül, miközben ugyanúgy lavírozol a különböző női szerepek között, mint
mindannyian. Aki a fronton dolgozik, ügyel az ápolt megjelenésre. Feltehetően
ebből fakad a ruhabörze ötlete is.
Természetesen fontos a nőiesség,
ebből és a már említett értékmegőrző szemléletből jött az ötlet, hogy időnként
rendezzünk ruhabörzét, ahol a résztvevők cserélhetik ki egymás között a már nem
használt rucikat, kiegészítőket. S egy kicsit ráerősítenek ezek a csajos esték arra,
hogy bár nem volt cél, hogy a KisVilla egy női hely legyen, mégis bővelkedik a
szebbik nem gyakoribb jelenlétében. De ez, remélem csak még vonzóbbá teszi a
férfiak számára J
Találkoztam
már nálatok íróval is, s hallottam már idegen nyelvet…
Valóban, sőt Bauer Barbara
könyvének számos fejezete készült a mi falaink között, s megfordulnak a művészélet
képviselői, a kultúra közvetítői is, ugyanúgy, mint civil foglalkozásúak. Folynak
üzleti megbeszélések, tartott nyelvtanár itt órát, s a programok alkalmával
kialakult ismeretségek közül volt, amely barátsággá változott. Külföldi
vendégeink is szoktak lenni, s érkezett már hozzánk Sri Lankáról is látogató,
egy kedves, magyar matróz személyében. Van valami pozitív ebben az épületben,
az őt körülvevő kertben, szívesen időznek nálunk.
Úgy
tudom, kutyabarátok vagytok.
Jól nevelt kutyákat szeretettel
várunk, van italtartónk részükre.
A
kezdeti kínálathoz képest még több fenséges finomság, újdonság található a
pulton.
Figyelemmel kísértük az igényeket,
bővítettünk és igyekszünk kedvébe járni az alternatív étkezési módok
követőinek. Kapható paleolit sütemény, nálunk fogyaszthat tejeskávét a
tejérzékeny, árulunk nyírfacukorral készült szörpöt is.
Élvezet
olvasni a körlevelet, a facebook bejegyzéseket. Azt gondolom, hogy aki
választékosan nyúl a szavakhoz, az sokat olvas. Mit olvasol éppen?
Mindig 2-3 könyvvel veszem magam
körül, most éppen Bauer Barbara: Vakrepülés és Charles Bukowski: Vegyes
felvágott vannak mellettem.
Tudom
nehéz választani, mégis ajánlj egy bort, egy süteményt, egy szörpöt.
Nem könnyű egyet kiemelni.. Anonym
Egyből kettő, francia csokitorta a Kemenestől, a szörpök közül a hideg napokon
a gyömbéres a kedvencem, melegen, míg a tavaszi-nyári frissességhez tökéletesen
passzol a citromos menta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése