CSÁKY-NAGY KRISZTINA blogja

2014. május 29., csütörtök

Requiem



Egy kirakatért. Ami sajnos, rajtunk kívül álló okok miatt nem élhetett egyetlen hónapot sem.

A történet úgy kezdődött, hogy a MaxCity, mint évek óta mindig május közepén, megszervezi a Design + kiállítást és vásárt, amelyre invitál mindenkit, aki kicsit is vonzódik a lakberendezés és újdonságok iránt, éppen változtat otthonán, vagy csak egyszerűen nincs jobb dolga, mint betérni Hozzájuk.
Az üzletház rendelkezésre bocsájt 4 kirakatot, kb. 20 m²-es területet 4 versenyző számára. Az egyik a Junior Art Lakberendezési Iskoláé, amely házi pályázatot követően áll az általuk kiválasztott pályamunka mellé. Idén hárman összeálltunk, s pályázatunkkal megnyertük az iskolai fordulót.

A téma elég faramuci, egy előre megadott, általában nem a romkom kategóriába tartozó filmet kell kiindulási alapnak, inspirációnak tekinteni, a film által keltett érzéseket installációba átültetni. Az idei mozi: Eredet. Hát aki látta, tudja milyen, aki nem nézze meg. Különleges téma, elgondolkoztató, hogy készítői szimplán zsenik vagy egyszerűen őrültek. Mivel nem vagyok nagy rajongója a hasonló filmeknek, volt is fenntartásom, bevallom csak a pályázat miatt néztem meg, ám nagyon bejött!!!
A látványterv:

A valóság:
 
Ezután ötletelés, tervezés, látványterv, továbbjutás, majd a kivitelezés következett. Különleges, intenzív munka volt, nagyszerű csapatban, egykori „osztálytársaimmal”, Szebellédy-Samu Judittal és Román Tímeával. Tele volt az elmúlt sok hét feszes munkával, hasonló vagy kicsit eltérő gondolatokkal, éjszakázással, örömmel, nevetéssel, alkotással. Nagyon benne éltünk, talán ki sem láttunk a burokból, amelyet tudatosan építettünk magunk köré egy övön aluli rajt okán. Ám koncepciónk volt, mégpedig a kontrasztra épülő álom és valóság, a fény-árnyék, a lebegő sejtetés, a visszájára fordított világ, erre hajazva a szavak megfordítása és a szemünk hagyományos járásával épp ellentétes jobbról balra, a monoton egyhangúságból a színesedő világ, a komorságból a fény felé haladással. Volt benne tükröződő fotó, 50 m led rács, gipszkarton, festés, damilozás, létrán lógás. De még így sem szoktam vissza a kólára. Volt még támogatás és van hála, azoknak akik ott voltak, amikor kellett. És köszönöm a 3 férjnek és a 8 kiskorúnak, hogy viselték azokat a bűvös napokat.

Köszönet:

Barátok, rokonok



És a végére: hogy mi haszna volt? Egy ilyen jellegű tervezés totál kizökkent a normál gondolkodásból, össze sem lehet hasonlítani valamely lakberendezési munkával. Mert őrültséget is lehet csinálni, valamit, ami nem életszagú. Amiben van geg, amiről azt gondolhatja bárki, hogy ez meg mi a fene. Ha egy kicsit is megnézte valaki alaposabban, elképesztő ötletekkel álltunk elő. Olyanokkal, ami megállító erejű, s ha teszem azt valóban kirakatként értelmezzük a helyszínt, mi más a cél, minthogy megálljon a majdani vevő. Alkalmaztunk elgondolkoztató feliratot, ráadásul visszafelé, ráadásul ferde pengefalon. Kb. bárhonnan nézhető a kirakat, látszik minden, felkiáltással. Használtunk sejtelmes mozgással lebegő függönyt, álomszerű érzést sugallva, soha eddig nem alkalmazott elemként. A tervhez képest végül elhagytuk a túlzottan direktnek tűnő, nagyon enteriőrre emlékeztető bútorelemeket. Volt a tükör, ráadásul hajlítva, na ezt csinálja utánunk bárki. S a tükör működött is, mert az elé helyezett tárgyak, a fény visszatekinthetővé vált. A ledráccsal jól elvoltunk egy darabig, de megérte, filmbéli asszociáció szülte. Mint a belógatott fotók alkalmazását.
És nagyon jó érzés volt a nevemet olvasni egy kirakaton!!!! 3. helyezést értünk el. Nyilván mindenki azzal a reménnyel igazgatja futócipőjét a rajtgéphez, hogy majd ő szakítja át a célszalagot… Bárhogy is alakult, sokkal többet nyertem, mint reméltem. Mérhetetlenül büszke vagyok alázatos munkánkra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinterest