CSÁKY-NAGY KRISZTINA blogja

2015. február 24., kedd

KreaTanya interjú Nr.1.

Régóta dédelgetett álmom, hogy interjút készítek azokkal, akiknek alkotó munkája, értékteremtő tevékenysége szebbé teszi az életünket.  Íme az első vendégem:


Kutfej Kriszta, a KisVilla megálmodója


Emlékszel a pillanatra, amikor megszületett az ötlet?
Nagyon pontosan emlékszem. Egy tálalószekrény vásárlása előzte meg. Amikor a szekrényt nézegettem, árulta el gazdája, hogy a ház, amelyben állunk, szintén eladó. Innentől kezdve nem volt megállás, beleláttam a ’30-as évekből származó épületbe egy olyan „cool” helyet, ami több, mint egy kávézó, ahol lehet beszélgetni, amelyet körbeleng a kultúra és a kézművesség.

Biatorbágy nem bővelkedik presszókban. A KisVilla hiányt pótolt a helyieknek, izgalmas színfolt a nem itt élők számára, pillanatok alatt kedvelt közösségi térré változott.
Az épület tágas belső tere, valamint a kert ősfákkal és bokrokkal benőtt zegzugos részletei lehetővé teszik, hogy kényelmesen elférjenek vendégeink. Ezzel az adottsággal valóban kevés vendéglátóhely rendelkezik. Nem csak Bián, úgy általában. Sokáig lehet nálunk időzni, akár csak úgy üldögélni egy kávé vagy fröccs mellett.

Egy vállalkozás beindítása kockázattal jár…
Mindig örömmel látom vendégül a privát életembe betérőket, reméltem, hogy ez működik akkor is, ha tágabb közegben lehetek házigazda. Természetesen igényelt beruházást, a családommal együtt hoztuk meg a döntést, belevágtunk. Ám legalább ennyire fontos tényező, hogy kik a munkatársaim. S törekedtünk arra is, hogy minél otthonosabb belső terek fogadják vendégeinket. Szintén szempont volt, hogy felkaroljuk a környék kézműves portékáit, akár ételről, italról van szó, vagy ékszerről, kiegészítőről, lakásdíszről, kedves ajándékról. De nem erőltetve, hanem formalitásmentesen, beleérezve, mire van szükség.  

A maga nevében start-up vállalkozás a KisVilla, ráadásul érezhető, hogy egyre érettebben hangolódik egymásra a hely – Veletek -, a kínálat és a közönség.
Mi sem hallottunk még ilyen formában működő tevékenységről, kezdjük elhinni, hogy jó volt az ötlet. Köszönjük a hozzánk betérőknek, hogy bennünket választanak, velünk örülnek, visszatérnek.

Hónapról hónapra nagy szeretettel szervezel programokat a kulinária, kultúra, értékes kézműves manufaktúrák kincseinek megismertetése köré, volt már könyvbemutató és borkóstoló, gondolsz az édesszájúakra és a kreatív alkotókra, a sornak nincs vége, sőt időről időre valami újat is becsempészel a kedvelt visszatérő rendezvények közé. Mi alapján alakul ki a választás?
Egyrészt igyekszünk éppen az említett területek képviselőit bemutatni vendégeinknek, másrészt éppen a látogatóinktól jönnek javaslatok, örömmel karoljuk fel ötleteiket, s szervezünk programot igényeik alapján. Jó hangulatú kóstoló vagy egy baráti délutáni buli, jó élményeket árulunk alapvetően.

Egy vállalkozást vezetni, munkatársakkal egyeztetni, a vendégek kedvében járni folyamatosan, igényel törődést, jelenlétet. Mivel töltekezel szabadidődben?
Sokrétű a munkám, bőven akad teendő a háttérben és otthonra is marad. Ám a jelenlét számomra elsődleges, szívesen vagyok a vendégek között, ami plusz energiákat ad, feltölt a sok színes beszélgetés. Természetesen időnként én is elcsenek egy hétvégét a családommal, szívesen járjuk az országot vagy túrázunk, bringázunk a szomszédos hegyekben, barátokkal felfedezzük a borvidékeket.

Gyermekkorodból hozod a hagyományok és a tárgyak szeretetét, tiszteletét, Érződik ez azon, ahogy hozzányúltatok a villához.
Szerető, összetartó családból származom. Szüleimtől azt tanultam, hogy ne herdáljunk el semmit, tiszteljük az értékeket, legyen szó tárgyról, emberi kapcsolatról, s erdész Édesapám révén mindehhez társul a természet szeretete. Ilyen gyökerek mellett nem volt kérdés, hogy megóvjunk minél többet az eredeti épület adottságaiból. Szükséges volt modernizálni, a hosszútávú kényelmes üzemeltetés miatt hozzányúltunk a gépészethez, a víz, villany, fűtés megújult, ám arra ügyeltünk, hogy amit lehet, újragondoljunk. Egy hátsó ablakot inkább előrehoztunk, hogy növeljük a természetes fényt az üzlettérben, helyére – az irodába - került új ablak. Egy leszerelt ajtó a kisboltban kapott fontos szerepet, mint tároló, megőriztük az eredeti vakolat egy részét, a padlót, a mosdó helyiség burkolatát. S mindehhez igyekeztünk megfelelő berendezési tárgyak, bútorokat találni.

Mivel foglalkoztál előtte?
A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végeztem, dolgoztam vendéglátásban és marketing területen, végeztem szállodalánc szakmai irányítását. Minden korábbi tapasztalat hozzájárult ahhoz, hogy jól érezzem ma magam a bőrömben.

Harmónia vesz körül, miközben ugyanúgy lavírozol a különböző női szerepek között, mint mindannyian. Aki a fronton dolgozik, ügyel az ápolt megjelenésre. Feltehetően ebből fakad a ruhabörze ötlete is.
Természetesen fontos a nőiesség, ebből és a már említett értékmegőrző szemléletből jött az ötlet, hogy időnként rendezzünk ruhabörzét, ahol a résztvevők cserélhetik ki egymás között a már nem használt rucikat, kiegészítőket. S egy kicsit ráerősítenek ezek a csajos esték arra, hogy bár nem volt cél, hogy a KisVilla egy női hely legyen, mégis bővelkedik a szebbik nem gyakoribb jelenlétében. De ez, remélem csak még vonzóbbá teszi a férfiak számára J

Találkoztam már nálatok íróval is, s hallottam már idegen nyelvet…
Valóban, sőt Bauer Barbara könyvének számos fejezete készült a mi falaink között, s megfordulnak a művészélet képviselői, a kultúra közvetítői is, ugyanúgy, mint civil foglalkozásúak. Folynak üzleti megbeszélések, tartott nyelvtanár itt órát, s a programok alkalmával kialakult ismeretségek közül volt, amely barátsággá változott. Külföldi vendégeink is szoktak lenni, s érkezett már hozzánk Sri Lankáról is látogató, egy kedves, magyar matróz személyében. Van valami pozitív ebben az épületben, az őt körülvevő kertben, szívesen időznek nálunk.

Úgy tudom, kutyabarátok vagytok.
Jól nevelt kutyákat szeretettel várunk, van italtartónk részükre.

A kezdeti kínálathoz képest még több fenséges finomság, újdonság található a pulton.
Figyelemmel kísértük az igényeket, bővítettünk és igyekszünk kedvébe járni az alternatív étkezési módok követőinek. Kapható paleolit sütemény, nálunk fogyaszthat tejeskávét a tejérzékeny, árulunk nyírfacukorral készült szörpöt is.

Élvezet olvasni a körlevelet, a facebook bejegyzéseket. Azt gondolom, hogy aki választékosan nyúl a szavakhoz, az sokat olvas. Mit olvasol éppen?
Mindig 2-3 könyvvel veszem magam körül, most éppen Bauer Barbara: Vakrepülés és Charles Bukowski: Vegyes felvágott vannak mellettem.

Tudom nehéz választani, mégis ajánlj egy bort, egy süteményt, egy szörpöt.
Nem könnyű egyet kiemelni.. Anonym Egyből kettő, francia csokitorta a Kemenestől, a szörpök közül a hideg napokon a gyömbéres a kedvencem, melegen, míg a tavaszi-nyári frissességhez tökéletesen passzol a citromos menta.

Köszönöm az interjút :o)! Van még valaki, aki nem tudja: KisVilla web és FB.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinterest