Ezer
éve a KVIF-re jártam, és az első év befejeztével arra gondoltam jó lenne egy
szállodát megnézni belülről is. Az egyik Duna-korzós hotelbe kerültem, a kis
étterembe. Itt folyt a reggeliztetés, délelőtti szendvicsetetés, sütik, kávé,
lunch… Hát 2 hétig bírtam, too much volt ez az én kis naiv lelkemnek. Frissen
facsart narancslé kérése esetén dobozossal kellett felöntenem a pohárból hiányzó
részt, mert csak 2 db narancsot használhattam, a kávéfőzőhöz kizárólag akkor
nyúlhattam, ha a zaccot legalább kétszer átfőzőm, az Evian-os flaskába meg
mezei csapvizet kellett töltenem (ennyi erővel a Duna vizét is beleönthettem
volna, ott volt egy karnyújtásnyira), a chef úgy beszélt velem, mintha együtt
legeltettünk volna libát az oviban, a velem egyidős felszolgálósrác meg fiamnak
szólított, miközben a külföldi vendégeket a legfinomabb esetben csak lebunkózta
(kevés külföldi beszélt magyarul), angolul mindösszesen a yes/no szavakig
jutott, minden egyebet meg tőlem kérdezett…
Hát
méltánytalanságom eljutott Ziti barátom fülébe, s hívott, hogy lenne-e kedvem a
nyári munkát náluk töltenem. Naná. Így cseréltem fel a belvárost, Duna parti
kilátással a Ferihegyre, a szállodaipart a szállítmányozásra. (észrevettétek,
hogy 3 betűsek a delivery-k, hát ez nem a DHL, nem a UPS, sem a GTR vagy MPL, na nem a trinitro-toluol, s nem is
Dobrády Ákos, haneeeem :o)))) Itt is voltak furcsaságok, de bőven belefért,
különösen, ha egymással rivalizáló nők ülnek egy légtérben, de ezen csak jókat
kuncogtam. Nagyon családias volt a légkör, az imp-exp különböző
munkafolyamatokkal párosult, sokféle munkatárs megfordult, állandó és alkalmi
alkalmazottak. Kedveltek, én is szerettem ott lenni. A zsebpénzt meg elutaztam
:o))) És itt ismertem meg valakit, aki fontos volt, s akinek köszönhetem a
férjemet, meg valakit, akinek gyermekét 2 éve megcsókolta a most 4 éves fiam, s
valakit, akiért bármit megtennék, s a sors úgy hozta, hogy papucsban is át
tudnék menni hozzá.
Na
szóval az ottani csapat távozásomkor meglepett egy sütis könyvvel, biztosan azt
feltételezték rólam, hogy én aztán a fősuli miatt éjjel-nappal sütök-főzők.
Akkoriban csak a vizsgák előtt voltam aktív, szüleim pedig a kísérleti nyulak.
De igazán azóta vagyok konyhatündér, ugyan letört számos alkalommal a szárnyam,
mióta megszülettek a gyerekek. Imádok főzni, sütni. Hozzátartozik az otthon
illatához, különösen, hogy egy légtérben van konyha-étkező-nappali.
Nemrég
karácsonyoztunk a MTSZZS csapattal, s az egyik ajándékom az évek alatt tökéletesre
fejlesztett gyümölcskenyér volt.
A
recept (abból a bizonyos Rama süteményeskönyvből):
15
dkg Rama (meglepő módon)
15
dkg cukor
5
tojás
25
dkg liszt (bocs Kriszta, ez most nem Paleo)
½
cs. sütőpor
20
dkg aszalvány (mindenféle szárított és aszalt gyümölcs, mazsola, saját
készítésű cukrozott narancshéj :o)), megmaradt csokik összetörve, reszelt
citromhéj)
5
dkg dió, mogyoró
Ramat,
cukrot és tojásokat jól összekeverni, hozzáadni a száraz dolgokat, majd végül a
gyümölcsös keveréket (ehhez érdemes egy kis lisztet adni még előtte, így nem
ragadnak össze a hozzávalók). 30-40 perc alatt megsül, 160-180 fok körül.
Sütőtől függ, tűpróba ajánlott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése